Megújult a Magyar Jégkorong szövetség honlapja! www.jegkorongszovetseg.hu / CLICK FOR NEW WEBSITE
HIHF - Hall of Fame
Hall of Fame
Postumus

ANCSIN JÁNOS

Ancsin János

A virtuóz

A magyar jégkorongban már kissrác korában megváltónak tartották. Nem véletlenül, hiszen kiemelkedett korának legjobbjai közül is. Ancsin apuka, és a felejthetetlen anyuka, Jutka egyengette akkor még csak kezdődő pályafutását. Ami egyébként az újkori hokiban a legfényesebbre sikerült. Csak azt sajnálhatja, hogy előbb született, mint a világbajnoki A-csoportot is megjárt aranykorosztály.

Az Újpest emblematikus alakja volt. Pályafutása végén a Dunaferrben is szerepelt. Tizenhat világbajnokságon játszott. (Ezek közül az 1983-as Magyarország - Kína VB mérkőzésre emlékszik vissza legszívesebben, valamint arra a bajnoki meccsre, amelyen az Újpest 11-0-ra verte a Fradit.)

BALOGH JÁNOS

Balogh János

Szúnyog

A klubhűség mintaképe volt. 1960 és 1979 között csak és kizárólag a BVSC kapuját őrizte. No meg a magyar válogatottét is, méghozzá káprázatosan! Álljon itt mintegy bizonyíték gyanánt egy idézet a világhírű Zürichi Sportból! Az 1968-ban a grenoble-i világbajnokságon, amikor a magyar válogatott 2:1-re legyőzte a sokkal esélyesebb Svájcot, ezzel a hangzatos címmel közölt írást a lap: „Egy magyar vasutas kisiklatta a svájci Expresst!”
Balogh János, játékos pályafutása végeztével a Székesfehérvári Volánban, a KSI-ben és a Liget SE-ben edzősködött.

DR. JAKABHÁZY LÁSZLÓ

dr. Jakabházy László

1950-1970 között jégkorongozott az Építőkben és a Ferencvárosban. Tíz világbajnokságon szerepelt, és egyike volt, azoknak, akik részt vettek az 1964-es innsbrucki téli olimpián. Közben a Knézits utcai iskola testnevelő tanára volt. Ott az iskola udvarán mesterséges jégpályát létesített és tanította a gyerekek százait a korcsolyázás fortélyaira. Ő volt az, aki megalakította a KSI jégkorong szakosztályát, megannyiszor volt a Fradi edzője, és a válogatott szövetségi kapitánya.

Legemlékezetesebb mérkőzését a Fradi edzőjeként élte meg, amikor az FTC kiverte a Bajnokcsapatok Európa Kupájából a híres, nevezetes Füssen gárdáját, 12.000 néző előtt a Kisstadionban.

KOVÁCS CSABA

Kovács Csaba

Akinek örök szerelem, a jégkorong! 1966 és 1990 között hokizott az első osztályban, de az öregfiúk között a mai napig is játszik. A KSI-ben kezdte, majd az Újpest meghatározó egyénisége lett. Tizennégy alkalommal szerepelt világbajnokságon a válogatott csapatban. Ő is az 1983-as világbajnokságra, és a Magyarország–Kína összecsapásra gondol vissza a legtöbbször, mert fantasztikus közönség előtt, fantasztikus győzelmet arattak.

Ma a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke.

KOVALCSIK PÉTER

Kovalcsik Péter

A kapus

Akire úgy emlékeznek még ma is Székesfehérváron, mint egykori bálványra. A jégstadion VIP helyiségének a falán az ő meze hirdeti, hogy a Székesfehérvári Volán 1981-ben nyerte el első ízben a magyar bajnoki címet. A klubhűség mintaképe, hiszen 1964 és 1988 között csak a Volán, majd jogutódja a Székesfehérvári Volán kapuját őrizte. Közbe 11 VB-n szerepelt. Ma is gyakran jár meccsre és mint mondja: fanatikus Volán szurkoló.
Úgy érzi, a jégkorongsporttól olyan ajándékot kapott, ami felbecsülhetetlen számára.

MÉSZÖLY ANDRÁS

Mészöly András

1964 és 1983 között a Postás, majd a Ferencváros színeiben kergette a korongot.
Igazi csapatkapitány volt mind klubjában, mind pedig a válogatottban. A nemzeti csapatban tizennégy világbajnokságon szerepelt. Élete legnagyobb jégkorong meccsét azonban zöld-fehér színekben vívta, amikor 12.000 néző előtt a Füssen csapatát a Fadi kiverte a Bajnokcsapatok Európa Kupájából. Nagy dolog volt ez, mégis, amikor arról kérdezem mit jelent számára az a szó jégkorong, azt mondja, nem a győzelem, a küzdelem, a veríték jut eszébe, hanem az a szó: JÁTÉK.
Igen, így csupa nagybetűvel!

OCSKAY GÁBOR

Ocskay Gábor

Tipikusan az a játékos, akit úgy értékel az utókor: jó kis hokis volt. Ezt bizonyítja az is, hogy bár 1963-tól 1975-ig űzte ezt a sportágat, pályafutása alatt csak egy világbajnoki részvétel adatott meg neki. 1975-ben egy Volán–Újpest bajnoki mérkőzésen olyan sérülést szenvedett, aminek következtében, abba kellett hagynia a játékot.

Játékos pályafutása után edző lett. Ő volt az első fecske, aki nem csak tervezte, de meg is valósította: otthont cserélt, Budapestről Székesfehérvárra költözött. Dolgozott az utánpótlás korosztályban és a felnőtt csapatnál is. Igazán azonban szakosztály-igazgatóként teljesedett ki. Magyarországon egyedülálló hokibirodalmat teremtett. Nélküle nem létezne a székesfehérvári, sőt a magyar hoki sem!

PALLA ANTAL

Palla Antal

A magyar jégkorongsport „alattvalója”. Pedig a BVSC majd a Volán játékosa, igazi virtuóz volt. Ennek ellenére halk szavú, akinek ritkán hagyta el egy egész mondat a száját, de ha elhagyta, akkor arra oda kellett figyelni. Élete legemlékezetesebb mérkőzésén az 1983-as budapesti világbajnokságon olyan gólt ütött Kínának, hogy akik látták, sosem feledik. Utána - örömében – szinte felmászott a pályát körül vevő plexire. Amikor abbahagyta a játékot, volt minden. Klubedző, szövetségi kapitány, másodedző, szertáros, technikai vezető, köszörűs, statisztikus, weblap szerkesztő, gazdasági vezető. A lényeg az, hogy imádott sportága körül tevékenykedhessen. Mert mint mondja:
„A jégkorong az életem!”

DR. PÁSZTOR GYÖRGY

dr. Pásztor György

Mr. Jégkorong

A Fasori Evangélikus gimnáziumban ismerkedett meg a sportággal 1937-ben, majd játszott a BKE-ben, a Meteor Mallerdben, a Vörös Meteorban, és az Építőkben.
A magyar jégkorongsport első, nemzetközileg is elismert sportdiplomatája vált belőle.
44 A-osztályos VB-n, 7 téli olimpián működött közre, többnyire mint a nemzetközi szövetség legfőbb dopping ellenőre (szakmájára nézve elismert gyógyszerész), később mint a Nemzetközi szövetség elnökségének a tagja.
Ilyen minőségében érte az a megtiszteltetés, hogy – Magyarországról elsőként – a Nemzetközi Szövetségben kifejtett tevékenysége alapján beválasztották a jégkorongsport halhatatlanjainak táborába.
Pásztor György a Magyar Jégkorong Szövetség tiszteltbeli elnöke.

RAFFA GYÖRGY

Raffa György

Az örökös bajnok

1953 és '71 között szerepelt a Ferencváros csapatában, ahol hat alkalommal szerzett magyar bajnoki címet és sporttevékenysége elismeréseként elnyerte a klub Örökös Bajnoka címet.

12 esztendeig vallhatta magát a magyar válogatott tagjának. Többek között az 1964-es téli olimpián is szerepelt, amely eddig az utolsó ötkarikás játék volt, amelyen a magyar válogatott részt vehetett. Aktív pályafutása befejeztével volt edző különböző utánpótlás korosztályokban és dolgozott a klubjában, valamint a Magyar Jégkorong Szövetségben, megannyi pozícióban.

Jelenleg a Magyar Jégkorong Szövetség Történeti Bizottságát vezeti.

SCHELL LÁSZLÓ

Schell László

A játékvezető

Imádta a jégkorongot, nagy játékos akart lenni és bár szenzációsan korcsolyázott, mégsem volt elég tehetsége, hogy azzá váljon.
Sebaj – mondta – és játékvezető lett belőle. Ráadásul a legnagyobbak közé való. Szó szerint, hiszen a világbajnokságok C-osztályában négyszer, a B-ben kétszer és a csúcson, tehát az A-osztályban négyszer működött közre. Ebből két alkalommal az aranyéremért vívott meccsen fújhatta a sípot.
A mai napig a legfoglalkoztatottabb játékvezető, hiszen aladt olyan esztendő, – 1977 – amikor nem kevesebb mint 22 VB mérkőzésen működött közre.
A második magyar, aki bekerült a Nemzetközi Jégkorong Szövetség Hírességek Csarnokának tagjai közé.

TEJFALUSSY BÉLA

Tejfalussy Béla

Tejpalkó

Pontosan 51 esztendeje ma is nap mint nap jégre lép! Tizenegy évig szerepelt az Épitők, majd az Előre együttesében. "Jó kis játékos", mondták rá annó, de végül nem egy klubcsapat mezében aratta legnagyobb sikereit. 1973-ban ugyanis játékvezetői vizsgát tett. Öt év sem telt bele és már nemzetközi minősítést szerzett. 1978-ban Minszkben mutatkozott be a nemzetközi színtéren az ifjúsági vb-n. Ott nyújtott teljesítményével megalapozta további nemzetközi szereplését. Nem kevesebb mint 10 ifjúsági, junior és felnőtt világbajnokságon működött közre. Amikor elbúcsúzott a csíkos meztől, már több mint ezer mérkőzés vezetett. Azóta edzőként dolgozik, ma is a Jégkert SE ifjait oktatja. Ezért lép pályára minden áldott nap.

ZSITVA VIKTOR

Zsitva Viktor

1954- 1972 között jégkorongozott a Postás, a Törekvés, a BVSC és az Újpest színeiben.
A lila–fehéreknél ő volt a klub történetének egyik legmeghatározóbb jégkorongozója, akire épült a Zsitva–Klink–Bánkúti támadó trió.
Mi sem természetesebb, hogy a válogatottban is alapembernek számított. Mutatja ezt, hogy nem kevesebb, mint nyolc világbajnokságon szerepelt és részt vett az 1964-es téli olimpián is Innsbruckban.
Amikor befejezte játékos pályafutását, a csíkos ruhások közé állt, azaz játékvezetőként szolgálta tovább sportágát. Olyannyira remekül fújta a sípot, hogy nemzetközi minősítést szerzett és megannyi ifjúsági Európa Bajnokság után a felnőttek B- és C-csoportos világbajnokságain működött közre.

DR. LATOR GÉZA

dr. Lator Géza

A Magyar Jégkorong Szövetség megalapítója.

MINDER SÁNDOR

Minder Sándor

A BKE játékosa, az 1933-ban főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja.

JENEY ZOLTÁN

Jeney Zoltán

A BKE játékosa, az 1933-ban, 1935-ben és 1937-ben főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja.

DR. MARGÓ GYÖRGY

A BKE, majd a Kinizsi játékosa, az 1935-ben és 1937-ben főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja.

HIRCSÁK ISTVÁN

Hircsák István

A BKE, az MTK, a Postás kapusa, 1935-ben és 1937-ben főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja

HÁRAY BÉLA

Háray Béla

A BBTE, a Meteor Mallerd, a Kinizsi, a Postás játékosa, az 1935-ben és 1937-ben főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja.

MIKLÓS SÁNDOR

A BKE játékosa, az 1933-ban, 1935-ben és 1937-ben főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja.

RAJKAI LÁSZLÓ

Rajkai László

A Ferencváros jégkorongozója, majd edzője. Szövetségi kapitányként 1965-ben minden idők legjobb eredményét érte el a magyar válogatottal, amikor a csapat a negyedik helyen végzett a B-csoportos világbajnokságon, és ezzel a világranglistán a 12. helyet szerezte meg.

BORÓCZI GÁBOR

Boróczi Gábor

Az Újpest játékosa, később edzője. Szövetségi kapitányként többször is feljuttatta a nemzeti csapatot a világbajnoki B-csoportba és ugyancsak többször bent is tartotta ott.

LEVELES GYÖRGY

A BVSC fiatalon elhunyt csatára, a sportág egyik legkiválóbbja volt.

IFJ. OCSKAY GÁBOR

ifj. Ocskay Gábor

A 2008-as sapporoi világbajnokságon az A-csoportba jutást kivívott válogatott vezére, a magyar jégkorong XXI. századi aranykorszakának egyik letéteményese.
Kilencszeres magyar bajnok. 1983 óta, azaz előkészítős kora óta csak a székesfehérvári jégkorongcsapatot szolgálta: részese volt az Alba Volán legnagyobb kalandjának, az indulásban az osztrák bajnokságban. Az EBEL-ben két szezon során 27 gólt szerzett és 45 gólpasszt jegyzett.
2009-ben, névnapjának éjszakáján szívinfarktusban hunyt el, így már nem lehetett ott azon az A-csoportos világbajnokságon, amelyre nélküle talán el sem jutott volna a csapat...

DR. BIKÁR DEJÁN

Dr. Bikár Deján

1928-37 között a BBTE válogatott jégkorongozója volt. Játékos pályafutása után a BBTE jégkorong csapatának egyik vezetője, valamint játékvezető is volt. Ő az egyetlen magyar hokis, aki három olimpián is részt vett. 1936-ban Garmisch-Partenkirchenben jégkorongozóként, 1936-ban Berlinben gyeplabdázóként(!), az 1964-es innsbrucki játékokon pedig csapatvezetőként lehetett részese az eseménynek - utóbbi nem véletlen, hiszen 1963 és 1966 a Magyar Jégsport Szövetség elnöke volt.

VEDRES MÁTYÁS

Vedres Mátyás

Az Újpest ezerkezű kapusa, aki futballistaként (természetesen hálóőrként) kezdte sportpályafutását és abban a sportágban is meghívást kapott az ifjúsági válogatottba. A nagy szerelem, a jégkorongsport azonban magához vonzotta. Csapatával, az Újpesttel hatszor nyerte meg a magyar bajnokságot. A válogatott kapujából is kirobbanthatatlan volt, kilenc világbajnokságon és egy téli olimpián is szerepelt. Ő volt az első magyar jégkorong kapus, aki arcvédőben állt a ketrec elé.